Hoe onderhoud je een houten vloer? Lees het hier!

Hoe onderhoud je een houten vloer? Lees het hier! 

Wie wil er nou niet een houten vloer? Deze vloeren zorgen niet alleen voor veel sfeer, ze gaan ook lang mee bij het juiste gebruik en onderhoud. In dit artikel lees je hoe jij jouw houten vloer kunt schoonmaken en onderhouden. 

Wat onderhoud aan een houten vloer anders maakt 

Een houten vloer vereist ander onderhoud dan bijvoorbeeld een PVC vloer. Zo is een houten vloer gevoelig voor temperatuurwisselingen en vocht. Het hout kan werken en dit betekent dat het uit kan zetten en kan krimpen. Daarnaast is niet elke houten vloer hetzelfde. Een eikenhouten vloer wordt dan ook weer anders onderhouden dan bijvoorbeeld een vloer van kastanje hout. Verdiep je daarom in het type hout waarvan jouw vloer is gemaakt. 

Het schoonmaken van houten vloeren 

Wanneer je jouw houten vloer elke week een poetsbeurt geeft, dan gaat de vloer langer mee. Maak de vloer vrij van stof met een bezem of een stofzuiger. Gebruik bij die laatste wel een geschikt opzetstuk die de houten vloer niet kan beschadigen. Na het stofvrij maken kun je gaan dweilen, kies hierbij voor een geschikte houtreiniger. Welke je kiest hangt af van het type hout er is gebruikt en wat de afwerking is van de vloer. 

Jaarlijks onderhoud voor een duurzame vloer 

Om een houten vloer lang mooi te houden is het belangrijk om deze in de olie, polish of was te zetten. Voor welke je kiest, hangt af van het type hout en de afwerking van de vloer. Het is belangrijk om dit grotere onderhoud jaarlijks te herhalen omdat het de vloer beschermt tegen krassen en vocht.  

Ondanks de goede bescherming toch een beschadiging? 

Het mooie van een houten vloer is dat beschadigingen gemakkelijk kunnen worden verholpen. Je kunt de vloer schuren op de beschadigde plek en dan oliën waardoor de vloer er weer uit ziet als nieuw. Soms komt het voor dat een beschadiging te groot is om weg te schuren. Dan is het mogelijk om de beschadiging met een speciale olie of pasta weg te werken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *